29 december 2015

SOA

Soa test

Wanneer je klachten hebt die doen denken aan een soa (seksueel overdraagbare aandoening) of je hebt risico gelopen op een soa, dan kun je bij ons een soa test krijgen.

Contact

Indien je het vervelend vindt daarvoor op het spreekuur te komen, kun je ook een telefonische terug bel afspraak maken bij de huisarts. Aan de hand van een aantal vragen wordt besloten welke soa’s getest worden. Het soa afname pakket leggen we dan klaar bij onze balie en moet ook daar weer ingeleverd worden. De gebruiks aanwijzing hoe de test uit te voeren zit in het pakket. Het pakket moet weer bij onze balie worden afgegeven, dit wordt dagelijks voor 14:00 uur weer bij ons opgehaald. De uitslag is na 3-5 dagen bij ons bekend en kun je bij ons opvragen.

Soa’s

Chlamydia en Gonnoroe kun je onderzoeken met het soa afname pakket van ons en zelf thuis afnemen. Indien een test op HIV, hepatitis of lues noodzakelijk is, dan krijg je ook een lab formulier mee om bloed te laten prikken. Dit kun je doen bij Certe aan het Damsterdiep 191. Deze uitslag is na 5 dagen bij ons bekend en kun je ook bij ons opvragen.

Sommige soa’s zoals genitale wratten of herpes worden niet getest, ze zijn met het blote oog door de dokter te zien. Wanneer je denkt 1 van deze soa’s te hebben zal een afspraak moeten maken op het spreekuur.

Risico

Welke testen nodig zijn hangt af van het risico dat je hebt gelopen.
Bij hoog risico contacten testen we naast Chlamydia en Gonnoroe ook op Hiv, hepatitis B en lues.

Daarnaast houden we rekening met welk seksueel contact je hebt gehad. Dat kan beteken dat er op meerdere plekken getest moet worden op een soa.

En we houden rekening met de incubatie tijd van de soa, een betrouwbare soa test kan 2-3 weken na het laatste onveilige contact worden afgenomen. Voor HIV is dat 6 weken.

Klachten

Indien je klachten hebt die kunnen passen bij een soa, vragen we je wel een afspraak te maken op het spreekuur. Het kan dan nodig zijn gelijk te starten met behandeling en niet te wachten op de uitslag.

Je bent altijd welkom op het spreekuur met vragen over een soa.
We snappen dat je misschien schaamte hebt, maar wij vindt het veel belangrijker dat je goed geholpen wordt en niet te lang met een soa of ongerust over een soa rond blijft lopen.

Anoniem

Indien je liever geheel anoniem online een test wilt aanvragen ga dan naar

http://www.soatestdoen.nl

Het laboratorium en de test methoden waarmee deze site werkt is dezelfde als waar de huisartsen mee werken.